Hari Ulangtahun Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

My SOFEA ZARA

Lilypie First Birthday tickers

Friday, 30 December 2011

PERKARA YG DITAKUTKAN DAH PUN TERJADI

TAJUK MACAM SASPEN JE KAN???

Takde la saspen sgt. Biasa2 je... =(

AL - Kisahnya.... Aku tinggal beberapa ari lg je nak bersalin. Due 4/1. Arini dah 30hb.

Cek kt fb, ramai la kwn yg seangkatan dgn mak buyong ni dah bersalin. Tahniah!!! Seronok tgk diorg.

Dlm tempoh hamil ni, aku selalu berdoa semoga aku & kandunganku sihat. Alhamdulillah... Aku sihat2 je, setakat sakit sikit2 tu standard la kan?

Tp aku paling takut kalo aku terkena 3 penyakit serangkai ni... BATUK + SAKIT TEKAK + SELSEMA. Walaupun sakit biasa2, tp terasa perit gak tekak ni nak menanggungnya... Haha! Mmg perit pon sbb tekak aku tgh sakit skrg ni. Sbb aku tau, kalo aku dpt 3 penyakit serangkai ni, mmg lambat la nak baik. Tp tak boleh nak salahkan org lain. Salahkan diri sendiri gak. Time makan tak pernah nak beringat. Exspecially minum minuman yg sejuk2... Uiii, feveret tu.

Pg2 bekfes dah TEH O AIS...

Tghari lunch MILO AIS...

Mkn mlm AIR KELAPA SEJUK...

Uiiiii... bila kena kat tekak ni, nyaman je sejuk2 camtu...

Dan skrg nih????? HAMBIK KAU!!!! Padan muka diri sendiri!!! Ekeke

Tak pasal2 dah batuk.. Sakit tekak... Kesian =( Kesian =(

Esok lusa dah nak bersalin, entah cukup nafas tah tidak.. Kalo lambat lg nak bersalin takpe. Aku tak kisah. Tp ni????? Hmmmm =(( Mintak2 la ALLAH Permudahkan Segalanya... Semoga aku cepat2 sembuh. Kalo boleh biarlah sakit ni tak berlarutan smpai aku nak bersalin nnti..

INSYAALLAH.. AMIN

Monday, 26 December 2011

TEKNIK PERNAFASAN SEMASA BERSALIN

Waaaa... dh dekat nak bersalin ni mula la menggelabah nak belajar teknik pernafasan la, teknik meneran la....

SUMBER : http://adrinis.com/blog/

1. Masa kita rasa start nak sakit. ( awal-awal la )

Time ni kita tarik nafas dalam-dalam ikut hidung, then keluarkan nafas ikut mulut.

2. Then bila dah rasa kontraksi makin kerap and semakin sakit

Time tu cuba tarik nafas pendek and cepat then lepas. Pendek-pendek je. Tarik nafas pendek ikut mulut, lepas pun ikut mulut.

3. Bila rasa macam nak meneran tetapi belum tiba masanya lagi.

Time ni tarik nafas 2 kali terus ikut hidung, then keluarkan ikut mulut. Tarik nafas and hembuskan tu pendek-pendek je. Ala-ala ‘sniff’, ‘sniff’, ‘fuhhhh’. Bila takde rasa nak meneran, hembuskan nafas yang lembut and macam biasa.

4. Bila tiba masa meneran

Time ni cara pernafasan dia adalah tarik nafas dalam-dalam melalui mulut, sebab oksigen masuk lagi banyak ikut mulut compare ikut hidung.. Then baru push sambil lepas nafas perlahan-lahan dengan satu nafas supaya baby tak tersekat dan betul-betul keluar.

Teran tanpa mengeluarkan suara dan sekiranya kehabisan nafas semasa meneran, jangan lepaskan kesemua nafas, terus tarik nafas semula. Ini bagi mengelakkan bayi masuk ke dalam semula. Time meneran tu dua-dua tangan pegang pada buku lali then masa meneran tu, kita tengok perut kita masa angkat kepala dan dagu cecah dada. Ini untuk elakkan dari kita angkat punggung.

Oh… saya ada jumpa dari mana saya tak ingat, huhuhu lupa la… adeh… macam mana posisi suami ( kalau suami ada masa process kelahiran tu ) dalam membantu isteri. Ha, ni saya baru pertama kali tahu tau. Nak tahu cara dia?

Sebelah tangan pegang bahu isteri untuk dijadikan sebagai tempat menyandar (isteri boleh bersandar dilengan suami supaya terasa lebih selesa). Dan sebelah tangan lagi tekan lutut isteri untuk mengelakkan isteri mengangkat punggung semasa meneran (elakkan koyakan)

SUATU MALAM KUBUR BERASAP dah jadi MASUK ANGIN KELUAR ASAP!!!!


Ape dah jadi la ngn citer ni???

Mmg betul2 MASUK ANGIN KELUAR ASAP!!!!

Aku punya la excited nak nengok citer ni gara2 aku tgk dlm iklan along kene kejar ngn antu dia dok sebut "ALIF BA TA ALIF BA TA" . Punye la lawak time tu... So, aku pon dgn bangganya beli la tiket on9. Dgn penuh semangatnya membawa perut yg dok memboyot, aku ngn suami g la nengok citer ni...

Terus terang aku ckp........................

TAK BESTTTT LANGSUNG!!!!!!!!

Ade la part yg aku gelak, tp haisshhhhhh... senang cite tak best langsung la citer ni. Aku pon tak paham camane diorg leh buat pilemmm. Ade gak la penonton kat wyg tu komplen tak best. Indah khabar dari rupa.

Aku rasa lepas ni kalo nak nengok citer melayu, kena tgk kat astro first je la.. 

p/s :  Tak kene saman ke aku buat topik camni? Ehehe.. Ape nak buat, aku bayor maheiii tu rege tiket!!! So, kene la bg pendapat. Baru la industri filem Malaysia ni maju. HUHUHU....

Thursday, 22 December 2011

Hantu Kak Limah Tengah Kecewa


Gara2 kecewa sbb tak dpt masuk Akademi Fantasia yg dh lame abis, hantu kak limah dipercayai tgh meroyan & menarik beg polonya tiap2 mlm skrg ni...

Itu semua rekaan semata2. JGN PERCAYA YER!

Sbnrnya nk citer, mlm td masa dok ngadap fesbuk, aku pon bukak la page komuniti presint aku. Rata2 penduduk yg duduk area umah aku tu memanggil presint yg kitorg duduk tu sbg Kg Pisang. Kg Pisang sblm ni mmg harmoni, cuma ade la sikit mslh biasa2 yg berlaku contohnya psl kes buang smph merata2. Itu standard la kan?

Nk dijadikan citer, mlm td lewat mlm lebih kurg pukul 12 lebih, ms dok belek fesbuk, aku terbaca kt page kg pisang ade penduduk yg mengadu dgr bunyi mcm2 kt umah belah atas. BLOK AKU PLAK TU!!! Bunyi main guli la, tarik beg la, tarik meja la, tarik kerusi la. Bila azan, dia senyap. Bila abis azan, bunyi tu dtg blk. Bila cek umah tu, umah tu kosong. Hantu kak limah ke yg buat semua ni? JENG JENG JENG...

Malangnya aku sbb baca citer tu time dh lewat mlm. Laki aku pulak dh syok tido. Okeh! Nk dijadikan citer, tibe2 aku nk terkucil lps baca citer tu. Aduh! Padahal toilet dlm bilik je. Itupun aku takut nk g. Aku pon masuk toilet. Tibe2 aku dgr bunyi sayup2 mcm org nangis pon ade, mcm org mengilai pon ade kt luar. Bila aku post cite tu kt page komuniti aku, boleh plak ade org buat lawak kata hantu kak limah baru blk noreh. Eee lawaknye!! Hadoyai. Dah aku tak leh tido lepas tu. Sampai la membawak ke pg aku tak tido. Tido2 ayam je. Dah la aku asyik bgn terkucil je.

Selalu kalo time rehat, kui 12.30 aku dh cabut blk umah. Tp arini aku tak berani la. Pg td sblm laki aku nk g koje, aku suruh dia bukak lampu dpn. Takut punya pasal. Aku ni lemah skit bab2 cenggini. Dah le tgh berbadan 2. Buatnya kak limah tu muncul dpn aku, camne aku nk lari? Takkan aku nk lari lompat berpagar, 4x100 meter dgn perut camni? Kalo aku slim, aku siap ajak kak limah tu race ngn aku!

Mlm ni, mintak2 la hantu kak limah 2 dh insaf taknak buat bising lg. SEKIAN!!!

Yg benar,

BIRAS HANTU KAK LIMAH



Published with Blogger-droid v2.0.2

Wednesday, 21 December 2011

TEST.. TEST..

Haisshh.. Susahnya nk menghapdate belog guna galaxy tab ni. Taip test jd yes. Ni pon tak tau la post yg ni jd hape nnti. Test test!! Argghh..


Published with Blogger-droid v2.0.2

Thursday, 15 December 2011

MINGGU-MINGGU AKHIR KEHAMILAN - 37 Minggu

Memandangkan aku dah masuk 37 minggu hamil dan tinggal bbrapa minggu je lg aku nak bersalin, maka aku telah berazam utk membuat entri MINGGU-MINGGU AKHIR KEHAMILAN... ( Takde koje la katakan )

Kelmarin anak aku kurg gerak. Ke perasaan aku je? Tp hakikatnya aku risau gak sbb stp kali kalo aku baring atas katil, aku cuit2 sikit perut aku, ckp2 skit ngn anak aku, mesti dia bg respon... Tp kelmarin? Anak aku diam je.. Ishh, knp plak ni? Ke sbb aku dh terlebih mkn durian mlm sblmnya smpai anak aku tak gerak? Aku teringat penceramah antenatal Pn Faridah prnh ckp, dia mkn durian smpai anak dia tak gerak 1 ari. Aku takut la jd mcm tu.. Aku pon ajak la laki aku g scan.

Lepas scan, alhamdulillah.. Baby aku ok. Berat dia je dah cecah 2.99 kg. Fuh!!! Besar jugak tu. Doktor scan, dia kata kepala anak aku still floating. Masih terawang2 lg belum masuk saluran. Ooo, maknanya lmbt lg la aku nak bersalin yer doktor? Tp kuasa ALLAH kan? Mane kita nak tau... Buatnya esok aku nak bersalin, naye jer.

Aku perasan gak, sejak akhir2 ni aku susah nak membuang. Kalo dulu tiap2 ari. Tp skrg 2 3 ari sekali. Aduh, knp nih??? Agaknya mmg camtu kot...

Bersambung... :P

Wednesday, 14 December 2011

NASI GORENG PATAYA PUNYA PASAL...

Hari kejadian - ISNIN/12.12.11 - WAKTU LUNCH - KAFE OPIS

Arini aku tibe2 teringin sgt nak mkn nasi goreng pataya. Sbb ari2 aku asyik mkn nasi putih ngn lauk, aku saje la nak tukar selera. Aku pun ORDER kt kedai makcik ni. Aku tgk ade 4 5 org yg tgh tunggu order diorg. Pas order aku pon g duduk kat meja. Kebetulan masa tu ade kak mas, kinah, kak ann ngn ika. Aku pon duduk la menempek kejap sementara menunggu nasi goreng aku. Kinah tegur nape muka aku pucat? Mmg pucat pon sbb aku tak mkn dr pg. Masuk lambat la katakan...

Agak2 dh lame sikit, aku pon g kat kedai tu blk. Dah siap kot nasik goreng pataya aku nih. Roper2nye tak siap lg. HUH!!! Oke takpe, mak saborr lg nih.. Aku pon berdiri dpn kedai tu bersama dgn mereka2 yg lapor sdg menanti order masing2 siap.. Dgn keadaan aku yg dah 37 minggu pregnant, aku pon rilek je berdiri. Takpe takpe, aku leh tahan lg. Tunggu punya tunggu, hisshhhhh... lame benor ni. Tukar lah.. '' errr kak, sy nak mkn je lah " ... Aku tgk kafe pon dah tak ramai org. Baik aku mkn je kat kafe, takyah tapau2. Aku pun tunggu lg...

TUNGGU punya... TUNGGU punya... TUNGGU...

Tiba2 aku dah terdetik dlm hati, " ISH... aku ni dah berdiri lama sgt ni.. takleh jd ni.. Aku boleh tumbang ni "

Aku rilek lg.. Still kontrol macho...

TIBA - TIBA...

Peluh teruna dara mula keluar sikit2... ALAMAK!!! Diikuti dgn peluh jantan betina!! Segala jenis peluh semua abis keluar.... Kaki aku dah menggigil2... Luar dlm atas bwh semua dipenuhi dgn peluh ( ekeke ) ... ALAMAK!!!

Kepala aku dah berpusing2... Cepat2 aku lari kat meja.. Aku dah tak tahan sgt dah ni... Tak tahan... Aku dah nak pitam...

Aku pun cepat2 tunduk & sembamkan muka aku kat meja. LAST2 ape yg aku nmpk??? Cuma bayangan HITAM... Aku dgr suara org berckp2, tp aku di awang-awangan...

Masa aku di awang-awangan tu, aku baca doa..  "Ya Allah Ya Tuhanku.. Tolonglah hambamu ini.. Kuatkan lah diriku ini "  Tak lame lepas tu, aku dah ok sikit tp peluh still mencanak2 keluar. Aku ambik duit singgit2 , aku kipas diri aku. Aku gagahkan jugak diri aku... Aku bangun terus g kedai makcik tu blk, nasib baik nsk grg pataya aku dh siap!!! Aku pun bayar, pastu terus blah.

Sampai je kat opis, aku sembam blk muka aku kat meja. Aku masih lg mamai... Pastu aku.... Aku nangis! HAHAHAHAHAHA... Muka yg selama ini ganas dipandang org boleh nangis?? Adoyai... Ape nak buat, masa tu aku dah tak berdaya... Staf kat opis lak semua tgh sebok nak meeting SBPA. Aku pon msg laki aku suruh dtg ambik... Dia pon dgn menggelabah beruknya dtg la ambik bini dia yg lembik ni.. Pastu aku jumpa bos aku smbil mengesat air mata ckp aku nak half day. Bos aku mesti pelik kan? Tp ah lantaklah.. Aku nak balik jugak!!!

Masa laki aku dh sampai, aku turun lif, aku pandang cermin... Ya Allah, pucatnya muka aku...

Dlm kete, aku buat muka ala2 penat sikit ... Saje nak tarik simpati laki aku. Aku nak dia tau betapa besarnya pengorbanan isterinya utk melahirkan zuriatnya...

Takkan nak sedap same2, sakit sorg2 kan?? Ehehe...

Gara2 nak mkn nasik grg pataya, aku smpai boleh pengsan. Tp aku mmg perasan pon, sejak aku hamil, ade gak 2 3 kali aku pitam.. Ape nak buat, dugaan...

Semoga semua yg terjadi ni, akan menjadi kenangan paling manis dalam catatan kehamilan aku. Sekian!

p/s : mak aku ckp, itu baru anak sorg, kalo anak 2 3 sok?? hmmmm... tak tau lah omak oiiiiii


Thursday, 8 December 2011

BILA GASTRIK KU DTG MENGGILA !!!!


Sejak akhir2 ni aku mmg selalu kena gastrik... Ptg ni,  aku kena gastrik lg. Ya ALLAH, bila gastrik aku dtg menyerang, mmg menggila jadinya... Terasa mcm perut ni terbakar, dihiris2... Arrrggghhhh. Nk mkn ape pon tak boleh. Serba tak kena jadinya. Aku rasa mcm nak LIPAT 14 je perut aku ni bg ilang rasa sakit! Tp tak boleh sbb aku tgh pegnen! ehehe ... Air cond yg terasa sejuk ni pon tak lut bg aku! Aku tetap gak berpeluh! Td aku dh mkn GAVISCON. Tp aku mmg dah tau, kalo mkn gaviscon pon mmg tak jd ape.. Aku tgh dok mengerang je ni dlm diam. Krg kalo aku tunjuk aku sakit kang, org ingt aku dh nak terberanak plak. Adeh,!!! YA ALLAH... kuatkan lah semangat aku ni.

Cepat2 la kui 5! AKU DAH TAK TAHAN DAH NIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII




Kereta Undur Dihentam Treler

Terkejut gak baca paper Metro arini... Kes pemandu kete yg terlajak simpang boleh plak reverse smpai membawa maut. Aku prnh gak nmpk kete yg terlajak simpang reserve blk.. Seboleh2nya kpd pemandu di luar sana, kalo dh terlajak simpng tu, takyah la reverse. Keluar je kat simpang depan tak kira la jauh atau dekat, pastu masuk blk highway. Kan senang? Abis cite, selamat pon selamat. Dr ko reverse smpai membahayakan nyawa. Ish ish ish



SESAK...kontena dibawa treler terbalik di Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah, semalam.

BANTING: Tindakan mengundur kereta akibat terlepas susur keluar membawa padah apabila seorang warga emas maut manakala dua lagi parah selepas dilanggar treler membawa muatan getah di Kilometer 21 Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (Elite) berhampiran persimpangan Plaza Tol Putrajaya/Cyberjaya, tengah hari semalam.

Arthur Lawrence Pharamond, 86, yang memandu kereta Perodua Kancil disahkan meninggal dunia ketika dirawat di Hospital Putrajaya akibat kecederaan parah di kepalanya selepas dirempuh treler dengan muatan dua buah kontena, dalam kejadian kira-kira jam 1.20 tengah hari.

Dua penumpang kereta berkenaan iaitu isteri Arthur, Lodi Ah Chang, 78, dan seorang wanita, Yong Shiad Ting, 36, berada dalam keadaan kritikal dan dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) hospital sama manakala anak lelaki pasangan itu, Jeffrey Gilbert Pharamond, 46, yang juga orang kelainan upaya (OKU), cedera ringan.

Ekoran kejadian itu, treler berkenaan terbalik dan dua buah kontena dibawanya melintang di tengah lebuh raya sehingga menyebabkan kesesakan teruk di laluan menghala ke Shah Alam selama beberapa jam.

Ketua Polis Daerah Kuala Langat, Superintendan Nordin Manan ketika dihubungi berkata, Arthur yang berasal dari Sentul, Kuala Lumpur dipercayai memandu dari arah Seremban menghala ke Putrajaya sebelum terlepas simpang susur keluar.

Katanya, mangsa dipercayai cuba mengundurkan keretanya untuk memasuki persimpangan ke Plaza Tol Putrajaya/Cyberjaya.

“Ketika mengundurkan keretanya sebuah kereta berjaya mengelak kereta yang dipandu mangsa, tetapi pemandu treler dari arah sama gagal mengelak dan merempuh belakang kereta mangsa sehingga menyebabkan kereta itu terseret 50 meter dari tempat kejadian, menyebabkan ia remuk.

“Rempuhan itu turut menyebabkan dua buah kontena yang dibawanya terjatuh dan melintang di tengah lebuh raya. Bagaimanapun, pemandu treler tidak cedera,” katanya.

Monday, 5 December 2011

OMBAK RINDU MMG BESHHHHH!!!!!


CUCI MATA JAP......

KASI ROLL DULU PART YG BEST.....  
HA ! HA ! HA !

( x jeles ke bini Aaron Aziz kalo dia tgk? Ish ish ish )


Oppss ! Cukup2....

Smlm aku g tgk Pilemmm OMBAK RINDU kat Alamanda... Punya la ramai org kat sana.. Aku tak pernah tgk Alamanda penuh ngn org smpai camtu sekali. Aku tgk kui 3.40 ptg. Ada 2 hall yg pasang cite ombak rindu waktu yg sama. Ko bygkan nok brp ramai yg dok menunggu kat bwh tu semetara nak masuk panggung? Nasib baik aku bli tiket on9, kalo beli tiket walk in mmg tak dpt der! Dgr2 citer plak kalo aku dtg kui 12.00, siap leh jumpe AARON AZIZ tuhhh!!! Laki mak terdengar ade pompuan tu ckp Aaron Aziz dtg Alamada. Ye atau tak? Wallahuallam...

ok, berbalik kpd cite OMBAK RINDU...

Bg aku cite OMBAK RINDU ni mmg bessshhhh.... Hero heroin dia best... Suasana dia best... Shoot pulak kat tmpt yg best2... Romantik giler lah bg aku... Cite dia plak ringan je takde nak berat2 mcm Lagenda Budak Setan tu. Ish, tak reti la aku nak describe camne... Senang citer kena tgk sendiri!! Tp yg paling aku jatuh hati sgt ngn citer ni sbb cara dia syot pemandangan2 yg cantik + romantik giteww ....

So kesimpulannya utk citer ni ,

Aku bg 4 stgh bintang je. Knp x bg 5 bintang? Sbbnya aku tak nangis!!! Muahahaha

Laki mak beriya cakap citer ni best... Selalu citer melayu dia tak layan, yg ni dia terlebih jiwa - jiwa plak.
AHAKS!



P/s : pssstt.... terus terang ckp aku dah lupa jalan citer dlm novel Ombak Rindu tu camane... yela, aku baca novel tu pun 8 thn lepas kalo tak silap aku... mane nak ingt dah.. ehehe

SEKIAN!


Friday, 2 December 2011

MESIN BASUH DAH ROSAK :(


amaran : ini adalah entry merapu

Arini aku nak buat entry pasal mesin basuh aku kat umah tu... 
Aku rasa mesin basuh aku kat umah tu dah rosak la...
Tp bila aku cek, still lg boleh guna...

Boleh ON...

Boleh OFF...

Boleh WASH...

Boleh SPIN...

siap ade bunyi gedek... gedek... gedek... lg

Tp yg aku musykilnya.....

Knp lepas aku jemur je baju2 yg aku dah basuh tak kira la dari 
sekecik2 baju kecik hinggalah sebesar2 baju besar

SEMUANYA AKU TAK BOLEH PAKAI???

BAJU AKU SEMUA DAH MENGECUT...

baju dari saiz S jadi saiz XL
baju kecik a.k.a sotong kering ( hahaha! opsss ) dari 32 ( 32 kah??? ) jd 36 /38
seluar kecik ( haaa ni yg aku takleh accept ni ) dari saiz S dah jd saiz XXL!!!

Arrrgghhhhh!!!!


KE AKU YG SEMAKIN MEMBESAR?


ekeke!

SEKIAN!!!

Sunday, 27 November 2011

27/11/11 ~ SELAMAT HARI ULANGTAHUN PERTUNANGAN


27 ~ 11 ~ 2011

SeLaMaT HaRi UlAnGtAhUn PeRtUnAnGaN

Ehehe.. Agak2nya ade tak org wish SELAMAT HARI ULANGTAHUN PERTUNANGAN??? Mesti takde kan? Biasanya anniversary je yg org ingt.. Tp takpelah, aku nak buat lain dr yg lain... 

Setahun yg lalu pada tarikh arini 27 ~ 11 ~ 2010 aku telahpun selamat ditunangkan dgn jejaka pilihan hatiku iaitu suamiku tercinta skrg ini... Ehehe...

Bila diimbau balik kenangan masa hari pertunangan ni, aku rasa SWEET sgt2... Manis mcm gula!!!

Mula2 BERTUNANG, pastu NIKAH + SANDING....
Dan skrg??? Sdg menantikan kehadiran cahaya mata sulung kami...

Semoga hubungan kami berkekalan hingga ke ahir hayat...

Buat suamiku....

Kau adalah segala2nya untukku....
Terima kasih syg krn sudi memilih aku walaupun aku sedar aku serba kekurangan...
Semoga kasih syg di antara kita akan mekar selama-lamanya....
AMIN :)


HAHAHA !

Friday, 25 November 2011

12 Perkara Perlu Anda Elak Ketika Hamil

1. MANICURE & PEDICURE

Anda sering mendapatkan rawatan kuku di salun sblm ini? Jika boleh elakkan melakukannya semasa hamil terutama pd 3 bln pertama usia kandungan. Ini krn produk kecantikan yg digunakan mengandungi bahan kimia. Lebih baik mengambil langkah berjaga2 dgn menghindarinya.

2. FACIAL

Jika sekadar facial biasa yg menggunakan produk yg bebas drpd bhn kimia, tidak mengapa. Namun, pastikah anda produk yg digunakan itu benar2 bersih & tidak mengandungi bahan yg berbahaya? Elakkan juga facial yg bertujuan utk pengelupasan atau pemutihan krn kulit sgt sensitif semasa hamil.

3. KASUT BERTUMIT

X perlu nak bergaya dgn kasut bertumit semasas hamil. Semakin bertambah usia kehamilan, semakin bertambah berat bdn yg mempengaruhi graviti tubuh & mudah membuat ibu hamil hilang keseimbangan & mudah membuat anda terjatuh. Kasut bertumit juga boleh menyebabkan anda mengalami sakit blkg!


4. UBAT NYAMUK

Elakkan dari apa saja jenis ubat nyamuk tidak kira jenis semburan, yg dibakar atau sapuan sekalipun. Ubat nyamuk mengandungi bahan kimia yg amat merbahaya & boleh menjejaskan kandungan anda.



5. MEMBAWA BARANG BERAT

Elakkan membawa barang berat apatah lagi setelah kehamilan memasuki trimester yg terakhir.


6. DURIAN

Elakkan makan durian terutama trimester pertama kehamilan krn ia boleh meransang kontraksi yg akhirnya menyebabkan keguguran.



7. MEWARNAKAN RAMBUT

Sebolehnya elakkan terutama pada trimester pertama kehamilan krn dikhuatiri bahan kimia dlm pewarna akan meresap ke dlm kulit & boleh menimbulkan risiko jangkitan terhadap kandungan anda.


8. KAPAL TERBANG

Elakkan menaiki kapal terbang pd trimester terakhir kehamilan apatah lg jika anda tergolong dlm kehamilan berisiko atau menghadapi sbrg masalah kesihatan. Tekanan di udara boleh menambahkan lg risiko terhadap kehamilan anda.


9. GINCU BIBIR

Jika anda suka memakai gincu bibir semasa hamil, elakkan tabiat suka menjilat bibir. Bahan pengawet & pewarna di dlm gincu jika tertelan boleh membahayakan janin.




10. KRIM PEMUTIH

Lupakan krim pemutih ketika ini. Kandungannya boleh menjejaskan kesihatan anda & janin.



11. UBAT JERAWAT

Wajah anda dipenuhi jerawat setelah mula hamil??? Ia adalah perkara biasa krn faktor perubahan hormon utk proses kehamilan. Lupakan seketika penggunaan ubat jerawat krn ia mungkin membahayakan pertumbuhan janin anda. Cara lebih selamat, kerap mencuci muka utk mengurangkan penghasilan minyak yg menjadi punca jerawat. Atasi jerawat setelah melahirkan nnti.

12. DERMA DARAH

Ibu hamil tidak digalakkan untuk menderma darah krn mudah mengalami anemia ( kekurangan darah ) sdgkan anda perlukan darah yg byk utk kehamilan anda.




Thursday, 24 November 2011

TITANIC dan AKu

Skrg ni kui 12.34 pg, channel 131 tgh tayang cite TITANIC tau. Awwww... Filem TITANIC ni boleh dikatakan FILEM PALING BERHANTU di abad ini... Knp aku kata berhantu??? Sbbnya cite ni lah satu2nya filem CINTA ROMANTIK yg paling BEST MELETOP KEBABOM smpai la skrg...  ( bg aku la... bg org lain taktau le pulak )



Filem ni tayang tahun 1997.. Masa tu umor mak baru 13 thn.. Skrg dah 2011 umor mak 27 thn... Ko bygkan la nok brp lame dh citer ni??? Dah 14 thn dah!!!!! Si LEONARDO Dikapucino yg mak gile2 kan zaman dulu tu pon dah tua dh skrg... Tp citer ni tetap lg best smpai skrg... Nak2 plak masa scene diorg dalam kete kuda ke hape tah.. Ingt tak???? Tak ingt ke? Ala... yg kate winslet ngn leonardo buat ape tah smpai berwap2 kete tu... ( ekeke... gelak setan ) Tuu... Laki mak tgh nengok dgn khosyok tu walaupun kelopak mata dia dah tutup separuh mata dah. NGANTUK LA TUHHH!!! Tp dia tahan jugak! 

Dulu masa citer ni tgh meletop, aku siap buat BUKU SEKERAP lg!!! Buku sekolah pon aku tak pernah buat camtu... Tp TITANIC punye pasal aku siap buat buku skrap.. Aku gunting gambor2 Leonardo ngn Kate dlm paper, pastu tampal dlm buku sekerap tu.. Mesti James Cameron bangga kalo dia nengok aku buat buku tu.. Tp nak ke dia nengok dek non??? Jgn harap....

Aku dulu prnh bergaduh dgn kakak aku gara2 kakak aku ambik gmbor leonardo dlm paper... Masa tu kakak aku dh simpan keratan paper tu.. Pastu aku terperasan, aku curi keratan tu diam2.. Sekali dia mengamok daaa!!! Sape soh ko ambik pakwe aku?? eKEKE...

Itu satu hal, satu hal lg ... Cousin aku.. ( of kos la pompuan kan?? ) Masa dia tgk tu kalo tak silap dia baru form 1 kot... Lepas je dia abih nengok cite titanic tu, tiba2 dia dok atas moto macam org tgh layan bluesss... Bile aku intai, LOHHHH... rupe2nye dia tgh nangesss....Dah la masa tgk cite titanic tu dia nanges2 walaupon dia cover2 ( bajet tak nanges ) tp aku tau dia nanges sbb aku pon camtu gak.. ye la, takkan nanges nengok citer titanic smpai nak tunjuk kat org kan?? abis la kemachoan... Aku ingtkan cousin aku nanges masa tgh nengok cite tu je, rupe2nya tak... Smpai terbwk2 walaupun cite titanic tu dh abis ... Haha!!!

Hero pujaan hatiku dolu2...

ADUH... CAIR MAK TENGOK KO....





Tp skrg??????

~~

~~

~~

HAHAHA!!!! Mak tak cair dah... Ekeke



~~~ encik somi, dah la tu.. kui 1 dh ni.. tak nak tido ke??? ~~~

Wednesday, 23 November 2011

DURIAN itu TAK BERSALAH



OH durian... Sedapnye kalo dpt mkn durian... Nak plak kalo dpt mkn durian yg isinya lembut2, kuning2 emas cmni... Aduhhhhh... BEst gilerr sehhh....

WALAUPUN DIRIMU ENAK SEDAP DIMAKAN...

tetapi bagiku...

KAULAH BUAH YG PALING KEJAM DI ABAD INI!!!

SEKEJAM & SETAJAM DURI YG ENGKAU MILIKI...

oke, sekian madah berhelah aku bertajuk durian! ekeke...

Al kisahnya....

Smlm laki aku bwk blk durian. Dia kata air kelapa dah abis.. Semua kedai dia pergi, semua dah abis. Bg menggantikan air kelapa yg abis, si suami yg baik hati lg memahami si isterinya pon membelilah buah durian 3 biji... Kecik2 comey je duriannya... Masa aku tgk durian tu, aku masih kool lg. Takdelah org kata excited sgt.. Perasaan aku biasa2 jer... Lepas je solat maghrib, aku g dapor... Laki aku pon tgk je mak g dapor, terus serbu g dapor gak... Bermulalah sesi mengopek durian.. Isi dia mmg sedap.. Kuning2 emas, lembut.. Sedap giler ahh... Tp aku makan tak byk.. Aku makan sikit jer... Aku sedor diri yg aku ni pegnen. Kang lebih2 mkn krg, mau terberanak mak !

Lepas mkn, aku rasa ok je... Tido pon ok.

Tapi...

Keesokan harinya... ( pg ni... )

Aku bgn pg badan aku rasa semacam je... Badan aku mmg rasa tak sedap... Sehinggalah saat ini, saat aku menaip post ni pon aku rasa badan aku tak best... Tp yg pasti ni semua gara2 mkn durian... Badan aku rasa panas, tp peluh mcm malu2 nak keluar!!!

To durian, AKU BENCI KAU!!! (Tp aku benci kejap je tau! Lepas ni aku suke blk! ) ekeke

Ok sekian.. MAk tak larat nak taip dah!

Tuesday, 22 November 2011

Year End Give Away!!!!!



* Jadi followers blog kasihmommy dan juga journalamalkhalisah
* Letak banner kat side bar masing-masing
* Tag kawan-kawan yang nak sertai
* Tinggalkan link di ruangan comment supaya senang makcik nak pantau.. 


* GA berlangsung dari 21nov-21 dec 2011..
* Cabutan akan dibuat bagi menentukan 2 orang pemenang.
HADIAH MISTERI menanti anda!


nak tag ~ kinah ~ mimie ~ sila tag adik manis yg lain.. ekeke

“Yasmin Aris 1st GA”

JOM SEMUA JOINNNnnn!!!!




SYARAT2 nye adalah :


1. Wajib FOLLOW bLog ni duLu, dan LIKE Facebook Page tu skaLi yee :D HAHA .

2. Dahh ? Trime kasih :) :P Then, korang jz perLu buat satu new post.
DaLam new post tu kena ade :
· TitLe yg bertajuk “Yasmin Aris 1st GA”
· Copy semua syarat-syarat GA ni .
· Jangan Lupe Letak gamba kat atas tu skaLi .
(Tekan gamba, right cLick, save as & upLoad kat dLm entry korang)
· Gambar tu mesty Lah di LINK kan kepada entry ini .

3. Fahemm ? Hihi :) Seterusnyee, tinggaLkan Link entry yg korang dah pubLishkn tuu kat ruangan komen bawah nii . Dah siapp ! :)

4. Ok, ok .. GA ni akan dibataLkn kLu penyertaan tak Lebih dari 10 orang . Huhu T-T
So, join Lah beramai-ramai yee ! kite sukee . Hii ❤

Tarikh tutup : Sabtu-[19 DISEMBER 2011] Lambat Lg kan ;P ade mase nk join .  Jom jomm !


TAG KAT ~ mimie ~ kinah ~ ros ~ anis ~ kak mas 


JOM JOIN.. UNTUNG2 ADE REJEKI :D
    


EMPAT TER - TERKEDU TERKEJUT TERGAMAM TERHARU

Pagi ni mood aku bercampur baur sikit.. Tp masih lg dlm mood BOLA SEPAK lg ni... GOOOOOLLL... Heeee hee hee

TERKEDU - Aku masih lg terkedu sbb team Harimau Malaya menang bola sepak mlm td... Mcm tak caye je.. Tak sia2 la aku jerit macam org giler mlm td smpai nyaris2 nak kena baling kusyen ngn laki aku pasal terover jerit.. Anak aku dlm perut ni mesti ingt mama dia giler..  ( Aku test sore oke? Tu yg jerit kuat2.. Ekeke )

TERKEJUT - Aku bukak je blog pastu baca kat komen, skali adik manis aku si mimie ckp aku menang ga pen merah... YAAAAAAHHHHHHHHOOOOOOOOOooooooo.... Mcm tak caye je... Padahal aku saje je cube nasib, last2 nama naik plak... Alhamdulillah... Rejeki mak :)

TERGAMAM - Td aku tepon laki aku nak citer2 skit pasal isu DOPING - DADAH masa lwn bola sepak smlm.. Sambil2 tu nak la citer 1st time mak menang ga... Tup2 dgr laki mak mcm gaduh2 ngn ade sorg kwn dia.. Aduh, tergamam kejap mak bila dgr laki mak mrh2.. Laki mak kalo mrh, suara dia agak keras walaupun hakikatnya laki mak seorg yg lemah lembut bila berckp... SABAR YE SYG...

TERHARU - Kesimpulannya aku agak terharu campur sensitip sikit arini atas ape yg terjadi kat atas tu semua... Huhuhu. Oke lah... BYE!

Sekian, terima kasih.

MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA



Monday, 21 November 2011

SENARAI BIDAN URUT

HUARGH HUARGH HUARGHHHH....   <-------- meroyan ke hape?
Time ni aku tgk dok perati mbr2 opis aku yg sdg sebok punch kad nak blk... Org lain semua sebok nak blk umah, aku masih terkial2 mengadap laptop aku ni.... Slps peristiwa mengurut dgn bidan NEK NAK ari jumaat lepas, aku pon membz kan body mencari bidan2 urut dkt area kl ni... Al maklum la, aku ni nnti berpantang kat Kelumpor jer.. Kalo kat kg, mungkin senang nak cari bidan urut... Tp kt Kelumpor ni payah skit.. Mak aku pun tak tanya lg kt kengkawan dia mane2 tukang urut yg boleh urut aku nnti. Memandangkan zaman dah moden, aku pon search je la kat internet bidan2 urut yg ade sekitar kl ni... 

SENARAI NI SEMUA AKU DAPAT DARI sini

KAWASAN KL

.1.Makcik Salmi (Setapak Indah, KL). Tel : 03-40247107
(rawatan mengurut selepas bersalin, pakej penjagaan selepas bersalin dan lenguh-lenguh badan. Mendapat ilmu berbidan secara turun temurun dari nenek dan ibunya) (sumbangan June)

2. Kak Sha ( Taman Cahaya, Ampang). Tel : 019-3698902
(rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin – urutan cara Indonesia )

3. Kak Eli (Setapak, KL). Tel : 014-3234315
(rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin – urutan cara Medan , Indonesia ). Boleh dihubungi di waktu malam sahaja kerana suaminya menggunakan hp diwaktu siang.

4. Ibu (AU4, Keramat). Tel : 016-2889362
(rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Cara urutan tradisional Jawa)

5. Mak Yam (Selayang, KL). Tel : 03-61201801.
(rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin)

6. Kak ANI (Pasaraya Bintang, Taman Baiduri, Cheras ) Tel : 013-2368717
(Rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Cuba sekali nak urut lagi..) – sumbangan Hafizah

7. Ibu Zaleha ( Lot 2-39, 2nd Floor Kompleks Desa Kepong). Tel : 019-2110636
(Rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Sangat berkesan menggunakan kaedah tradisional dan moden) – sumbangan mzsuria

8. Hajah Zaharah (Taman Kosas, Ampang). Tel : 012-3139316
(Rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Juga untuk mendapatkan cahaya mata) – sumbangan Azelina

9. Opah (Taman Melawati, Kuala Lumpur) HP :013-3524668
(Rawatan mengurut untuk ibu selepas bersalin. Siap ada pakej untuk sengkak, mandi, tangas dan urut. Harga pun berpatutan. Opah ni ada kenderaan sendiri tp dia akan include sekali duit minyak untuk pergi dan balik selama berurut. Selalu berurut 3 hari dan sila tempah dengan opah ni terlebih dahulu) – sumbangan sumijelly


KAWASAN SELANGOR

1.Mak Cik Ara (Kg Raja Uda, Klang) . Tel : 03-31687149 (rawatan mengurut selepas bersalin, pakej penjagaan selepas bersalin, bersunat untuk bayi perempuan, urut untuk mendapat cahaya mata dan lain-lain yang berkaitan dengan wanita. Mak cik Ara mendapat ilmu berbidan secara turun temurun dari nenek dan ibunya.) Urutan cara lama yang sangat efektif.

2.Cik Bedah (Sungai Ramal, Kajang). Tel : 03-87349281 (rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Untuk khidmat lain yang berkaitan, sila tanya pada Cik Bedah) – sumbangan Izan Ismi

3.Embah Duk (Sungai Merah, Kajang). Tel : 03-89257006.(rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Untuk khidmat lain yang berkaitan, sila tanya pada Embah Dut) – sumbangan Izan Ismi

4.Kak Dah (Kajang) Tel : 0169045167 . Rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin.

5.Kak Sutinah (Shah Alam, Selangor). Tel : 019-3698449. Rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Urutan tradisional cara Jawa (kak Sutinah mendapat ilmu berbidan dari ibunya) – rujukan The Star

6.Puan Ani ( Putra Heights , Subang). Tel : 017-396 9031 (rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Untuk khidmat lain yang berkaitan, sila tanya pada Puan Ani)

7.Makcik Salmah (Area Putra Perdana, Puchong, Selangor). Tel : 03-83195090. (rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Makcik ni kena ambil dia. Dia takde transport and dia urut waktu malam jer sebab siang dia jaga cucu) – sumbangan Ezad Hasshim

8.Puan Ramlah (Parit baharu, Sabak Bernam, Selangor). Tel : 03-32137496 (rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Untuk khidmat lain yang berkaitan, sila tanya pada Puan Ramlah)

9.Mak Cik Nab ( Taman Melati, Gombak). Tel : 03-41075585 (rawatan mengurut selepas bersalin, pakej penjagaan selepas bersalin dan membetulkan uri yang ke bawah (placenta previa). Sumbangan Abang Rie & Kak Imah

10.Puan Hani (Bandar Baru Bangi) . Tel : 012-3166074. Rawatan selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. (sumbangan Intan Idayu)

11.Makcik Ramlah, Kuang, Sg Buloh, Selangor. Tel : 017-3763381 / 03-60371204 – sumbangan ailin

12.Kak Timah, Bandar Baru Sg Buloh. Tel : 03-61565421 – sumbangan ailin

13.Kalsom bte Saat, Lot 2138, Jalan Persiaran Hamzah Alang Meru, 42200 Meru Klang. Tel : 019-3636657.
(rawatan mgurut selepas bersalin n pakej penjagaan selepas bersalin. Urutan tradisional cara jawa. Untuk khidmat lain yg bkaitan,sila tanya mak som – sumbangan eisya

14.HUZAIMAH MOHAMAD. Tel : 014-3286478 – No.43, Lorong Tepi Sungai 3, Taman Kota Jaya, 41100 Klang, Selangor – sumbangan Kyra

Kak Esah Tel : 016-3908180 – dia boleh ngurut org bersalin, nak zuriat, dan ngurut seluruh badan atau bahagian2 tertentu. Bertungku dan bertagas juga boleh, serta mandi. Kak Esah ni dekat Batu Caves, jalan nak ke Ulu Yam. Urutan dia sedap..best sangat…tak terlalu kuat terutama bagi yang tak biasa mengurut.

15.Nenek Melah – Tel : 0192054640. Bidan ni orang panggil Nenek je..dia boleh ngurut untuk dapatkan zuriat, berkesan sangat…tapi dia tak ngurut untuk lepas bersalin. Dia jugak arif bab-bab lain.

16.Bidan Jah (Ustazah Jah) – Tel : 016-3414577. Selayang Baru (Berhampiran Balai Polis Selayang yang Lama dan Pasar Harian) – sumbangan Hamidah Shamsuddin

17.Mak Yang – Tel : 012-3600047. Km 13,Jalan Bernam, lot 113, Lorong Haji Janor
45500 Tg.Karang Selangor – sumbangan Kamarulramdan

18.Makcik Han – Tel : 017- 3951484. Damansara Puncak Ara, Petaling Jaya
Urutan sgt berkesan pada harga berpatutan. Dalam 10 hari urut, saya dah turun 12 kg – sumbangan Aisha Ahmad

19.Nenek merah – Tel :03 31491007. Tempat Olak Rempit,Banting. Malam Jumaat tidak mengurut. Sumbangan Lin

20.Nenek Hamidah – Tel : 012-4819795. Presint 16 Putrajaya . Sumbangan Lin

21.Cik Ayu. Tel : 03-77810377. Taman Medan PJ. Sumbangan Lin

22.Yati – 012-8546760. Bandar Tasik Puteri Rawang Selangor

p/s : esok nak try call ... :D

Friday, 18 November 2011

Berurut Dgn Bidan NEK NAK kat DENGKIL

Td masa rehat tghri, aku ajak kakak aku g berurut dgn sorg bidan kat Dengkil. Nama dia Makcik Nah ke ape tah... Tp aku lebih suka panggil dia Nek Nak.. Ehehe... Ini la 1st time aku berurut dgn org lain a.k.a bidan. Sblm ni yg selalu urut aku opah aku ngn laki aku je....

Tah knp bila dah masuk 8 bulan ni aku tibe2 menggatal nak berurut.. Saje2 la nk tgk kan baby ok ke songsang ke... Alhamdulillah... Kepala baby aku dah ke bwh... Nek Nak tu ckp baby aku ni besar jugak.. Kepala dia je dh 7cm.. Aku td siap tgk pembaris 7cm tu panjang mane... Gulllpppp.. Baru 8 bulan dah 7cm? Mampukah aku nak meneran nnti??? Insyaallah... Tawakal kpd Allah...  Lepas tu ms Nek Nak tu belek2 perut aku, dia siap tarik tgn aku lg suruh rasa kpla baby aku.... EEEEEEEEEEEEEE...... Seriauuuuuu  org perak kaborrrr... Ade ke nak suruh pegang kpla anak aku yg masih dlm perut aku ni... Marah pulak anak mama ni nnti ade org dok usik2 kpla dia.. Buatnye kwn tu tgh syok tido ke ape ke....

Memandangkan td g berurut tu waktu rehat, so takleh la nak urut lame sgt ngn Nek Nak tu.. Kebetulan pulak kakak aku pon dia sibuk nak beurut jugak, sebab kakak aku nak naikkan peranakan... Kakak aku ckp, Nek Nak ni pandai... Dia leh tau telur kita hidup ke tak time tu... I mean suburrrr... Prnh sekali kakak aku berurut ngn Nek Nak ni, pastu Nek Nak tu ckp " MLM NNTI KAMU MAIN BOLA, TELUR KAMU DUA2 HIDUP NI'' ekeke... Tup tup kakak aku ngandung... Tp nasib tak menyebelahi sbb kakak aku gugur.. Mungkin dh bukan rezeki...

Tp lepas beurut tu, anak aku asyik dush dush dush! tendang aku... Pastu aku rasa sakit sengal2 skit kat bhgn ari2.. Mungkin sbb aku tak pernah berurut kan??? Sbb tu la aku rasa sengal2... Kalo la aku dapat berurut 1 badan td kan best??? MESTI TERKENTUT2 AKU NNTI... :D

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
NEK NAK tu pesan ; kalo nak senang bersalin bykkan minum air kelapa dgn ehehe... kerapkan bersama suami... Yg minum air kelapa tu mmg tiap2 ari aku buat, tapiiiii ( buat muka sedey sket :P ) tang kerapkan bersama suami tu... perut dah besor camni, sebulan sekali pon lom tentu aku larat... HAHA!

kalau la dpt berurut camni, kan beshhhhh :D

Thursday, 17 November 2011

LcA first give away...!!!!!!



Contest ni diadakan sempena dgn birthday ummi kesayangan LCA yg jatuh pada ....22-11-2011 ... 

Ummi LCA lahir pada 22-11-66 ( Wah, mmg menarik no ni!!! )

Kalau nak join, klik banner okeh?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Untuk Ummi LCA...

SELAMAT HARI JADI DIUCAPKAN...
Semoga ummi panjang umur , dimurahkan rezeki &
bahagia di samping keluarga tercinta
AMIN




Giveaway My Granny Square



nak join mcm biasa klik banner

nak tag kat rakan maya sy ;)

goldenrose
sueperbs
mimie

TARIKH TUTUP ~ 20 November 2011

Beauty Contest from Aina Rahman



Assalamualaikum semua....

Mesti ramai yg suka join contest kan?

Kalo minat nak join leh klik banner okeh???

Sy nak tag :

ummi fatihah - my refferal
cik nadd


Kita tgk hadiahnya .... :)

Hadiah² yang ditawarkan :

  • Pemenang utama :
    - 1 set barangan make up bernilai lebih RM 100.
    - 1x sesi make over percuma dari Aina Rahman.
  • Pemenang referral terbanyak :
    - 1 set barangan make up bernilai RM 50
    - 1x sesi make over percuma dari Aina Rahman.
  • Hadiah saguhati akan diberikan sekiranya jumlah penyertaan melebihi 50 peserta.
TARIKH TUTUP ~~~ 20 DISEMBER 2011

" Hati Yang Gembira :- 1st Years Anniversary Contest "



~ last minit join ~ arini tutup ~

~ saje join mane tau ade rezeki ~

tag kat kak mas ( ekeke )

"SweeT Mem0rieS ConTest by Mimie"


MAK NAK JOINNN... gedikss tak...




sila klik banner kalo nak joinnn contest ni....

Tarikh tutup :  18/11/2011 sebelum 5ptg

GAMBAR YG MAK NAK PERTARUHKAN.....

JENG JENG JENG.....

~~~~ tadaaaaaaaaaa ~~~~

 ( sila abaikan bumper myvi yg anda nmpk... ekeke )

This picture is the most lovely sweet moment in my life ...
Gambar ni diambil masa kami baru kawin...
Of kos la masa baru kawin semuanya indah2 kan? ehehe...
Skrg pon indah jugak.. :)
Semoga perkahwinan yg dibina kekal hingga ke akhir hayat...
AMIN

Wednesday, 16 November 2011

33 WEEKS .... LETIH YAWW CHECK UP BLN NI

Dimulakan dgn Bismillah~~~~ Disudahi dgn Alhamdulillah~~~ lalala ~~~~Nyanyi skettttt ~~~ Ekekek

HAAAAAAAAIIIIIIIIIIIiiiiiiiiHhhHHHHHHHHHH......
HUHHHHHHHHH HUUUUUUHHHHHH HUHHHHHHHHH HUUUUUUUUUUUUUUUUUHHHHH....

Haaaa... panjang tak aku punye keluhan kepenatan??? Itu merupakan 1 keluhan keletihan yg teramat sgt sbb asyik TURUN NAIK TANGGA PANJAT TANGGA klinik kesihatan je bulan ni... Kalo boleh kesan cap tapak kaki aku kat keliling klinik kesihatan putrajaya tu, mesti cap kaki aku paling byk... Ekeke... Utk bulan ni je, 4 kali aku kena g check up.. Byk tak? Ke org lain lg byk dr aku? Ehehe... Aku bkn ape, bila dah masuk 33 weeks ni, keluar peluh jantan betina tiap kali aku bergerak ke mana2... Jln kaki dari parking smpai klinik tu pon, berpeloh2 aku dibuatnya.... Itu belum lg sakit nak contraction... Mau kuar peluh jantan + betina + mak nyah + pondan + les semua2 lahhhhhh.... Ngeeee

Utk perkembangan aku 33 weeks ni, so far semua ok... Kencing manis takde, kencing payau takde, darah tinggi takde... Semua takde... Cuma berat je naik sikit jd 64.1 kg ( Itupun kdg2 aku tipu berat kat nurse tu... Hahaha!  Nasib ko la nurse... Tobat aku nak minum air gula dh... Nak menunggu result smpai 2 jam) Huh!! Oh yerr... lg 1 dah masuk 8 bln pegnen ni, tgn ngn kaki aku asyik sengal2 smpai takleh nak angkat... Rasa  mcm tgn aku patah... Knp yer?

Org kata skrg ni dah elok dah nak packing brg baby ngn mak baby... Tp hadoih... Jap2 lg la mak buat yer... Mak penat la 2 3 ari ni... Beg balik dr kg aritu pon tak kemas lg... Romah bersepah dah mcm tongkang pecah.. Eh tak, aku rasa UP sikit dari tongkang pecah... Nak kemas smlm, punye syok layan cite CINTA ELISA smpai kui 10 pastu dah ngantuk....

Perkembangan baby, ALHAMDULILLAH baby aku aktif... Herot berot senget benget perut aku dibuatnya... Hah.. Ape lg??? Nnti la smbung... MAKKKKK PENAT NIHHHHHHhhhhhh ;(

Tuesday, 15 November 2011

GO GO POWER RANGERs....

Go go power rangerssss!!!

Tingat dulu aku kecik2 suka sgt tgk cite power rangers... Ape kaitan ent3 aku dgn power rangers???

Adakah aku ditawarkan jd pelakon power rangers???

Adakah power rangers dtg jumpe aku???

Ekeke....

Sbnrnya aku nak citer yg arini aku jd POWER RANGERS kat opis...

TAdaaaa~~~~~~



Power rangers versi pakai jubah... Sbnrnya dah masuk 9 bulan ngandung ni, tgn ngn kaki aku selalu sengal2, sakit2.... ( biasa la kan org ngandung ) Tp nak dijadikan cerita smlm adalah hari yg tersangat sengal sbb TANGAN AKU TAKLEH ANGKAT LANGSUNGggggG masa bgn pg!!!! Mmg tiap2 mlm sblm tido aku akan suruh laki aku urut tgn ngn kaki... Pastu siap pakai stokin lg... Tp entah knp smlm tgn aku sakit sgt smpai takleh nak angkat.. Terpaksa la aku ambik mc smlm... Mungkin sbb kedudukan umah aku yg bersebelahan ngn hutan so tiap2 pg bila bgn tido cuaca mmg sejuk sgtt.....

Tgk la... siap berkabus lg arini...




Grrrrr... mmg terasa sejuk dia mcm kat Cameron Highlands....

Disebabkan sejuk lah aku terpaksa tido pakai sarung tgn ngn stokin mlm td... Bila dh smpai kat opis lak, dah sah2 la kat opis sejuk sbb pasang ekon... Tak pasal2 aku jd POWER rangerss arini... Waaachhhha  !!!!

Friday, 11 November 2011

11.11.11



Cantik kan tarikh arini? Mesti ramai yg NIKAH KAWIN SANDING TUNANG TERBERANAK... Mcm2 lg la... Kpd sesape yg terlibat dgn tarikh bersejarah ni, Tahniah diucapkan!!!!

P/s : Td baca kat fb FAIZAL ISMAIL... Wife dia baru lepas bersalin anak lelaki diorg tarikh arini... Wahhhh bestnyer!!!!



Allahuakbar... Dengan Nama Alllah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihani... Anak ketiga kami seorang Putera telah selamat dilahirkan ke dunia pada 9.03am pagi tadi. Segala2nya dalam keadaan baik. Kami sekeluarga ingin mengucapkan terima kasih atas doa dan sokongan semua. Alhamdulillah!



***************************

Dapat ke aku bersalin tarikh 12.12.11 atau 12.1.12??? Tak mungkin kot... Ehehe

Saturday, 5 November 2011

Friday, 4 November 2011

FROM THE 1ST MOMENT ....

Assalamualaikum....

Arini aku mmg tak sihat... Badan tak sedap... Smlm baru dpt cucuk 2nd dos utk kancing gigi.. Mlm td pulak asyik terjaga gara2 tgn aku asyik krem je... Sian incik suami terpaksa bgn tgh mlm urut aku. Org lain bila pegnen krem kat kaki, yg aku plak krem kat tgn.. Dlm minggu ni, dh 2 kali aku terjaga sbb krem kat tgn..

Dlm pada tak sihat ni, tibe2 aku terkenangkan plak masa mula2 aku dapat tau aku pegnen... Tak pasal2 rajin aku dtg nak buat en3 pasal "FROM THE 1ST MOMENT" aku dpt tau yg aku pegnen... ( Nnti anak mama dah besar, anak mama baca blog ni yer... Semua cite yg mama tulis dlm blog ni, semuanya khas untukmu syg ... )

Oklah... Kita roll dulu

Cantik x tmpt ni? Nama resort ni PHILEA RESORT & SPA, Ayer Keroh Melaka.




Tmpt ni adalah 2nd honeymoon utk abah dgn mama .. Buweeekkk :P

Bilik abah dgn mama

This is our room number

Cantik x bilik dia?


Tmpt ni mmg nice, tp yg tak nice nya masa g sana tu aku demam... Aku jarang demam sbb aku selalu kena gastrik tp bila sekali demam tu dtggggg aku mmg teruk...


Muka org demam.... Masa g sana mlm tu aku demam teruk - 39 drjh celcius...


Dah mcm hantu bungkus pun ade


Hantu bungkus balik rumah...

- sangat tension bila dpt peluang jalan2, tiba2 jatuh sakit -
- ape nak buat, terima saje pemberianNya -

************************************

Aku pon pelik knp la aku demam teruk time tu... Disbbkan badan panas sgt, doc terpaksa la cucuk kat montot nak bg kurgkan sikit panas tu.




 Lepas je cucuk, alhamdulillah peluh pon sudah keluar. Esoknya terus sihat, dah boleh jalan2... :)

Hensem x aboh? :D



Jalan - jalan dekat muzium kapal melaka


Muka aboh yg takut naik Menara Taming Sari... Haha!

2nd honeymoon dekat Melaka ni mmg best.. Walaupun aku demam skjp, dapat jugak peluang nak round2 area Melaka...

Balik dari Melaka, tak lama lepas tu....

Aku telah disahkan mengandung oleh aku sendiri ( hahaha... cek air kencing sendiri meh... )

Ooooo... patut la aku demam teruk masa g Melaka tu... Rupa2nya ade isi duduk dalam dia mau kasi warning sama aku yg dia sudah get ready nk duduk dalam perut selama 9 bulan .. Ehehe

******************************************

Pengalaman masa mula2 dpt tau pegnen mmg mcm2.. Mcm mbr aku ada yg tibe2 jd kuat mkn durian, suami yg dapat tanda pon ade jugak... Whatever it is, pengalaman itu sangat manis :)